10 morsomme fakta om katten

Katter er noen herlige skapninger, som for noen er et stort mysterium. Kan det av og til være vanskelig å forstå katten din? Da kan kanskje artikkelen- 10 morsomme fakta om katten- være til hjelp.  

1: Den kan høre smågnagerne snakke

For mus og andre smågnagere snakker sammen med ultralyd, og dette kan katten høre. Ser du av og til katten din stirre mot veggen, kan dette altså være et tegn på at du har mus i veggen.

Katter kan høre smågnagere snakke

2: Katten din svetter gjennom potene

Ser du av og til våte fotavtrykk på gulvet, kan dette altså tyde på at katten er varm. Gi den isåfall rikelig med drikke og la den kjøle seg ned. 

 

3: Den bruker omtrent halve livet på å rengjøre seg selv

Noen ganger vasker de til og med menneskene sine ved å slikke på dem. Det er et tegn på kjærlighet. Det kan også være et tegn på at noen har leverpostei/ matlukt på seg, eller rett og slett en duft katten har interesse av. 

 

4: Neseavtrykket er like unikt som våre fingeravtrykk

Dette kan være nyttig informasjon hvis du har flere katter og lurer på hvem av de som har forsynt seg av middagsfatet som sto på kjøkkenbenken.

 

5: Det er mulig å dressere en katt

Faktisk kan du bruke klikkertrening, på samme måte som du gjør med hunder. Den vil etterhvert forbinde klikkene med godbiter eller lekestund, men vær forberedt på at det tar lenger tid å trene en katt enn en hund. Og gidder den ikke, så gidder den ikke.

 

6: Halvsøsken i samme kull

En litt løssluppen hunnkatt kan faktisk få kattunger som har forskjellige fedre i samme kull. Grunnen er at hunnkatter har indusert ovulasjon, som betyr at eggløsningen kommer som en følge av paringen. Når hunnkatten parer seg på nytt skjer det en ny eggløsning.

 

7: Misforstått kommunikasjon

Hunden og katten har forskjellige kommunikasjonssignaler, noe som kan føre til en aldri så liten kommunikasjonssvikt. Et eksempel på dette er at hunden logrer med halen fordi den er glad og vil ha kontakt, mens når katten gjør dette vil den ha fred. De kan likevel lære seg hverandres språk, og vi har sett mange eksempler på bestevenner i form av en hund og katt, som lever sammen og lærer seg hverandres språk. 

 

8: Katten har ingen søttann

Takket være en genetisk defekt, kan ikke katten smake noe søtt. Med andre ord kan du med god samvittighet ha lørdagsgodtet for deg selv. ( Søtsaker er dessuten ikke godt for tennene, og kan være farlig/ gi allergiske reaksjoner, så ikke gi katten sjokolade etc. )

 

9: Duftstoffer fra maten

Når kattematen har stått en stund, vil det komme en hinne over den som forhindrer de deilige duftene. Snu litt på maten eller rør i den med en skje, så skal du se at katten din blir interessert igjen. ( Gjelder selvsagt innenfor rimelighetens grenser, det kan også være de ikke ønsker smake på maten fordi den er fordervet/ har stått for lenge.)

 

10: Misforstått oppdragelse

Når katten vil ha oppmerksomhet, kan den typisk gjøre ting den ikke har lov til bare for å få en reaksjon fra mennesket sitt. Det virker derfor ofte mot sin hensikt å si nei til katten når den klorer på sofaen din. OBS: Vi har også sett eksempler på katter som har tisset på merkelige steder- oppført seg rart som tegn på å få oppmerksomhet fordi de faktisk følte seg syk. Så følg med på atferd og andre tegn, og kontakt oss ved behov. 

 

 

Har du andre morsomme fakta? Del de gjerne med oss 

 

Ønsker du å lese mer utdypende fakta om kattens historie, språk, reproduksjon og atferd? Les mer

 

Kilder: Forskning.no bustle.com

Print Friendly, PDF & Email
Share on Facebook

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*