Fakta om bengalkatten

Bengalkatt

Vurderer du å anskaffe deg katt? Bengalkatten har et nydelig og leopardliknende utseende og stammer fra villkatter. Den er også annerledes på endel områder og du bør kjenne til rasen før du kjøper en bengalkatt.   

Raseopprinnelse

Katterasen oppsto på 1960-tallet, og er en krysning mellom tamkatt og asiatisk leopardkatt. Asiatiske leopardkatter ble importert til USA, og hadde en nydelig pels men et skrekkelig gemytt.  De var derfor uegnet som kjæledyr, og mange kjente oppdrettere som Jean Mill, begynte å eksperimentere med krysninger. På den tiden ble leopardkatt benyttet som pels, og dette ønsket Mill å stoppe. Sitat Mill:  

“Det var flere viktige grunner til at jeg med vilje krysset leopardkatter med tamkatter. På den tiden ble villkatter utnyttet for pelsmarkedet. Hunn-leopardkatter med unger ble skutt for sin pels, og kattungene ble sendt til dyrebutikker over hele verden. Intetanende katteelskere kjøpte dem, uten å være klar over farene og leopardkattenes ubehagelige vaner og villkattenes uegnethet som kjæledyr. De fleste av villkattungene fra denne tiden endte opp enten i dyrehager eller på bygatene. Jeg håpet at kjæledyrhandelen skulle bli trygt tilfredsstilt med å plassere en leopardpels på en tamkatt. Hvis fasjonable kvinner kunne frarådes fra å kle seg i pelser som så ut som kjæledyrene til vennene sine, så ville den minkende etterspørselen medføre mindre jakt på de ville rasene.”

 Utviklingen av rasen foregikk helt til første rasestandard ble skrevet i 1986 når TICAs Bengal Breed Section ble opprettet. Første bengalkatt kom til Norden i 1995, og det er derfor en ganske ny rase, men som også er blitt populær. Rasen er sjelden, med 60 000 katter registrert i registeret på verdensbasis.  

Bengalkatt – kattunge

Utseende

Bengalkatten er stor, og en ukastrert hannkatt kan veie opp mot 10 kg. Den har slank og atletisk kropp med robust beinstruktur og muskulære bein med store runde poter. Øynene er store og sitter bredt. Farge:  grønn, blå, blågrønn, brune eller gullgul farge. Halen er middels lang med avrundet haletipp i sort. Pelsen minner om en leopard og er helt unik. Den er svært kort, med tett struktur og glitter, og har to ulike basismønstre: runde flekker og marmormønstret. Katten krever svært lite pelsstell. 

Atferd

Den karakteriseres som en hyggelig, leken, og tolerant kamerat, med godt humør. Noen kan arve skyhet fra de tidligere generasjoner, så pass på å velge en god oppdretter.  Bengalkatten er svært selvstendig, veldig kjærlig og en meget dyktig jeger. Den er pågående og gir seg aldri. Dersom den lærer seg å slå av lyset, kan den holde på med dette i timesvis. En bengalkatt er meget intelligent, så dette kan raskt læres.  Skal du ha den som innekatt, anbefales det å skaffe seg to katter. 

Morsomme fakta om rasen

  1. Den elsker vann
  2. De er høylydt og pratsom med kraftig stemme
  3. En bengalkatt er ekstremt intelligent
  4. Veldig aktiv og oppmerksomhetssøkende ( de må brenne energi!)
  5. En veldig lojal katterase som kan trenes 
  6. Kan komme imot deg når du kommer hjem, som en hund gjør

 

 

Kilder: Wikipedia, Dyrebar, Katteinfo, TICA `s Bengal Breed Section

Print Friendly, PDF & Email
Share on Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*