Fjellvettregler for hunden din

Ha respekt for påskesola. Sikre hunden din

Solen stråler ute, og det er vakkert å legge ut på lengre turer ( Selv om det kan være kaldt.) Følg Turistforeningens fjellvettregler for en tryggere skitur, og få en flott turopplevelse. Det er ikke bare oss tobente som møter utfordringer i vinterfjellet. Her er 10 fjellvettregler for hunden din som vi anbefaler dere å huske på:

Ha respekt for vinterfjellet.
Ha respekt for vintersolen. Sikre hunden din i fjellet og vær obs på endringer i hundens oppførsel

 

1. Vis respekt for solen
Hunder kan også bli snøblinde om de utsettes for sterk sol og UV- stråling. De er ikke like utsatt som oss mennesker. Derimot er enkelte hunderaser, samt hunder med nedsatt tåreproduksjon, mer utsatt for snøblindhet. Sol og stråling er sterk på fjellet, vær obs på hundens oppførsel. Første tegn på snøblindhet er rennende øyne som blir røde og irriterte. Hunden kniper igjen øynene og søker ofte til mørkere steder for å unngå lys. Vær obs på dette tegnet. 

2. Se opp for solbrenthet
Hunder kan bli solbrente,og raser med tynn pels er mest ømfintlig. Øre og nese er særlig utsatte områder, samt kroppsdeler uten hår og pigmenter. Skarpe, røde merker eller i verste fall blemmer er tegn på solbrenthet. Dekk til hunden din, eller bruk solkrem ved sterk sol.

3. Se opp for såre poter
Sjekk potene jevnlig og gi nødvendig stell. Har hunden din lang pels mellom tredeputene, kan det danne seg is- og snøklumper. Det kan være smart å klippe ned pelstustene som stikker ut under labben på hårete raser(ikke klipp vekk det mellom putene). Potesalve kan også forhindre problemer. Vær særlig oppmerksom dersom du har ski med stålkanter.

Sørg for at hunden din har velstelte klør. Er de lange, kan de sprekke, brekke og flise seg opp. Kloskader kan være meget smertefullt. Bruk potesokker dersom hunden har fått skader eller sår. Sokker kan også benyttes forebyggende, men må brukes rett slik at de ikke forårsaker ytterligere skader og sår.

4. Bruk riktig utstyr
Tilpass utstyret som sele eller kløv etter hund og behov for å unngå gnagsår og skader. Ha en gradvis tilvenning av nytt utstyr. Ikke lån utstyr av andre.

5. Legg ikke ut på langtur uten at hunden er trent
Hunder blir også sliten. Husk på at du sklir raskt på skiene. Tilpass fart og turlengde etter hvor trent hunden din er. Det er tungt  gå i løssnø og samtidig trekke pulk eller mennesker. Tren derfor godt før langturer, og få en fantastisk turopplevelse i påskegfjellet. 

6. Vær rustet mot uhell
Medbring enkelt førstehjelpsutstyr som bandasjer, potesokk, potesalve, sportstape og sårsalve. Rådfør deg gjerne med oss før du reiser på fjellet. Kanskje hunden din trenger andre medisiner eller har spesielle behov?

7. Se opp for frostskader
Hunden din kan få frostskader og enkelte områder er mer utsatt. Spesielt ører, poter, hale og kjønnsorganer må passes ekstra godt på. Dersom uhellet er ute, IKKE førsøk å gni hunden din varm. Det kan nemlig ødelegge huden til kjæledyret ditt. Har du en hund med tynn pels? Medbring noe å ligge på under lange raster ute. Frostskader må behandles av veterinær. 

8. Pass godt på valpen i kulden
Ikke alle hunderaser er like godt tilpasset kulde. Utetiden må derfor alltid tilpasses av temperaturen utendørs. Valper har ikke samme evne til regulering av kroppstemperatur som voksne dyr. Ta spesielt hensyn til unge hunder. Skjelving kan være tegn på at hunden din fryser, men husk at det også bare kan bety at den er oppspilt og glad.

9. Husk ekstra fôr
Hunden din bruker mer energi når den er i aktivitet. Den har også et større energiforbruk når det er kaldt for å kunne holde kroppstemperaturen oppe. Ta hensyn til dette når du bestemmer matmengde. Vi anbefaler ekstra fòr ved krevende og lange turer. Alternativt tilsett litt ekstra fett i fôret. Husk flaske(r) med vann- hunden din blir også tørst.

10. IKKE gi hunden sjokolade
Hunder tåler ikke stoffet teobromin som finnes i kaffe, te, cola, kakao og sjokoladeprodukter. Selv små mengder sjokolade kan gi uregelmessig puls og åndedrett. Det kan i verste fall føre til forgiftning. Ligg unna sjokoladesnacks – men husk de vanlige godbitene til din kjære hund.

 

 

Kilde: mattilsynet og turistforeningen.

Ta kontakt med oss på 55 24 21 44 , eller mail oss på dyreklinikk@myrbo.no for hjelp og ekspertise

 

Vi ønsker dere en god tur og en riktig fin påske.

 

hunden
Vi setter omsorg med dyrene i fokus

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on Facebook

1 Comment

  1. Hunder skal ikke ha sjokolade,heter det.Men jeg har fortalt både til min slektning,Ingjerd Leirstein Bøkenes,som driver Sogn Dyreklinikk og til Osterøy Veterinærklinikk at i 1960 fikk jeg en foxterriervalp,som hette Tina.Det var min hund,men den la sin elsk på min far.Vi hadde Folkevogn,det var 3 biler i ngaten,men tina skilte vår bil fra de andre to.Far og Tina sov middag sammen,og når mine foreldre drakk kaffe,fikk Tina og vafler.På den tiden var det ikke tørrfor til hund å få kjøpt,det kom noen dårlige hundepølser,så Tina fikk middagsrester og skivder med leverpostei.Men hun fikk tran,det første åpret også beinmel.Min far hadde kontor nær Mekka i Natlandsveien,og hver uke kjøpte han 3 bokser leverpostei til 10 kr og ofte 2 plater Dronningkokkesjokolade til Tins,som elsket sjokoladde! Hun ble 17 år og 4 mnd.Hun var aldri syk,men elsket å bade.Vi hadde hytte ved fjorden på Osterøy,og Tina hopoet fra svaberget og tok seg et bad enten det var påske eller sommer,dvs hun hoppet uti fra svaberg eller en liten kai,gikk under og fikk kaldt vann i ørene,så et par ganger fikk hun ørebetennelse og måtte til veterinæår i Sparebankgaten.Vi gikk mye på tur siden vi hadde Løvstakken like bak der vi bodde,og på hytta 4 mål hage,slik at hun kunne løpe fritt.Hun både så og hørte til det siste! Så kan dere forklare at min hund,som fikk mye sjokolade av min far i alle år ble over 17 år?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*