
Gratulerer med nytt familiemedlem. Et flott, stort og forpliktende valg har dere tatt. Ta godt vare på det nye familiemedlemmet, og ha gjerne vedlagte informasjon tilgjengelig. Her kan du lese mer om hva som kan skje helsemessig første året for din valp.
Visste du at det kun tar noen få minutter å tilvenne en valp tannpuss, mens en voksen hund må trene i lang tid? Start allerede i dag, og kontakt oss gjerne for råd.
Hva kan skje helsemessig i løpet av det første leveåret til valpen?
Ormekur:
Finnes på tube eller som tablett. Gis flere ganger som valp både ved påvist smitte eller ved mistanke om orm.
Gi tabletter- metoder:
a) Legge bak på tungen og hold snuten igjen
b) “Gjemme” i mat, for eksempel brunost eller leverpostei
c) Med tablettinngiver
d) Løse opp i vann og gi med sprøyte( fungerer ikke med all medisin !)
Vaksinasjon:
Det er mulig å gi første vaksine ved 8 ukers alder (dvs før levering til valpekjøper). “Hovedvaksinasjon” skjer ved 12 ukers alder. Det er vanlig å vaksinere mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirose og kennelhoste. I tillegg er det mulig å “EU- vaksinere” hunden;
EU vaksine starter tidligst ved 3 mnd alder, og inneholder Rabies- og Leptospirosevaksine. Det tar minumum 3 uker før valpen er “reiseklar”.
NB! Alle typer vaksinasjoner kan medføre at hunden blir slapp og “småsyk” i løpet av første uke etter vaksinasjon. En bør derfor ikke utsette hunden for uvant anstrengelse første uken. Vaksinasjon kan også gi en liten hevelse på injeksjonsstedet de første ukene. Dette er ufarlig og forsvinner av seg selv.
En ny vaksine mot kennelhoste er nå på markedet. Dette gis som nesedråper istedenfor sprøyte, og vi anbefaler å ta vaksinen ved høyt smittepress. Dette kan være i forbindelse med kennelopphold, utstillinger og reising. Planlegger dere noe slikt? Lær hunden i så fall å få nesedråper. Det kan øves med saltvannsdråper, og all innlæring er enklere på valper enn på voksne hunder. Vær i forkant- se video på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=YtoURPtpR8c
ID- merking:
De flest hunder får en mikrochip som “sprøytes” under huden i nakken. Dette gjøres hos oppdretter, eller ved 12- ukers vaksinasjon. Husk å medbringe ID kort/ registreringsbevis, og sjekk at rett eier og adresse er registrert på www.dyreidentitet.no
Klippe klør:
Det er lurt å øve dette tidlig i valpens oppvekst. Klipp slik at det er ca 1 mm “sikkerhetsmargin” til den rosa delen av kloen. Dersom du melder dere på valpekurs hos Oslo Hundeskole, får dere en gratis time til kloklipp på Myrbø Dyreklinikk. Her vil vi veilede dere og vise hvordan klør klippes, slik at dere lettere vil få det til hjemme. Begynn tidlig med dette, så vil det gå som en drøm.
Rense ører:
Bruk ørerensemiddel fra dyrebutikk eller dyrlegen. Hell litt i øregangen, fordel ved å massere og tørk ut med bomull så langt du når med fingeren. Gjentas etter behov, men dette bør ikke gjøres ofte. Kun ved behov- så sjelden som mulig.
Tannstell:
For å unngå tannstein, er det viktig å gjøre “litt hver dag”. Vi anbefaler tannpuss med tannbørste og hundetannkrem. Eller så kan du gi tyggeflak eller fôr med “innebygget tannpuss”. Vår faste adferdsterapeut Dôrte Jensen har laget en beskrivelse av hvordan en kan lære hunden å pusse tenner. Den kan dere få ved å henvende dere til oss. Vi fører “tannfôr” og Petosan- pusseprodukter. Ta kontakt for anbefalinger.
Sjekke leddene:
For å venne hunden til undersøkelse hos dyrlege, er det lurt å bøye og strekke i alle ledd. Både hofter, knær, haseledd, fire poter, skulder, albuer og håndledd bør inkluderes i sjekken. Dette må gjøres med forsiktighet og stoppe ved tegn til smerte. Se også etter halthet under hundens bevegelser på tur, og ta kontakt med oss om du er usikker på hundens tilstand.
Måle temperatur:
Måling foretas i analåpningen med vanlig febertermometer. Normal temperatur er 38-39 grader celsius. Sjekk temperatur dersom hunden har endring i matlyst eller viser unormal slapphet. Tips- Det kan også være lurt å øve på dette når hunden er frisk.
ET UTVALG AV MULIGE HELSEPROBLEMER UNDER OPPVEKSTEN
Tannskifte: Skjer mellom 3.- 6. måned. Vær obs på overbitt, underbitt, dobbelt tannsett og tannbyller. De mindre rasene bør foreta en 6 måneds kontroll av tenner.
Røyting: Valpepelsen skiftes til normal pels ved kjønnsmodenhet.
Skjede- / Forhudskatarr: Er vanlig hos tisper før første løpetid, og hos voksne hannhunder. Unngå slikking og hold området rent og tørt.
Valpe- utslett: Forekommer ofte hos unghunder i puberteten, som kviser i lysken og under buken. Unngå slikking og hold området rent og tørt. Kontakt dyrlege ved antydning til sår eller puss.
Øyebetennelse: Unormal sekret fra øyne, rødhet på innsiden av øyelokkene, kløe og kniping ,med øynene kan være tegn på betennelse. Hold området rent og tørt, bruk eventuelt øye- rens. Kontakt dyrlege dersom symptomene varer i mer enn 3 dager.
Kennelhoste: Er hundens influensa, og smitter ved hundetreff, utstillinger og kennelopphold. Hold hunden i ro( Sykemeldes), i “karantene” fra andre hunder, og bruk sel istedenfor halsbånd samt mål temperatur daglig. Kontakt dyrlege dersom symptomer varer mer enn 3 dager, eller ved feber.
Oppkast/ Diare: Kan ha mange ulike årsaker. Kontakt dyrlege dersom hunden har opphørt matlyst, feber eller er tydelig slapp. Dersom hunden ikke har slike symptomer i tillegg til oppkaste / diare, la den faste i 1 dag, og gi Canikur Pro istedenfor fôr. Dette selges vi på Myrbø Dyreklinikk. Fra dag 2 gis lettfordøyelig mat i ytterligere 3 dager før du langsomt tilpasser hunden til ordinært fôr igjen. Unngå anstrengelse i 1-2 uker. Husk å kontakte dyrlege om hunden din ikke er bedre etter 3 dager.
Ørebetennelse: Tegn på ørebetennelse er kløe, risting av hode og ører, ømhet, lukt fra ørene, sår og økt sekretmengde. Kontakt dyrlege umiddelbart ved mistanke om betennelse.
Potekutt/ sårskade: UNNGÅ KLØE ELLER SLIKKING! Hold området så rent og tørt som mulig. Stopp eventuelle blødninger. Hold hunden i ro. Sying bør gjøres innen 24 timer etter skade har oppstått, og husk at det er STOR infeksjonsfare ved alle bittsår.
Halting: Hundene kan halte litt etter en lett forstuelse/ slag eller ved uvant anstrengelse. Kontakt dyrlege dersom haltingen varer i mer enn 3 dager, eller dersom det oppleves at hunden har sterke smerter og ikke vil gå på foten. OBS valper skriker instinktivt veldig mye ved første skade. Dette fordi de må lære om noe er farlig eller ikke, og skriker av full hals “for sikkerhets skyld” inntil de vet bedre.
Lykke til med en vellykket valpetid. Vi håper du har tatt deg tid til å lese våre anbefalinger, og gjerne har informasjonen tilgjengelig. Vi anbefaler dere å melde valpen på kurs hos Oslo Hundeskole. Se nettsiden deres for mer informasjon og kursdatoer: http://www.participant.no/OsloHundeskole/searches/7773/195.aspx?_ga=1.138333043.2128103282.1433249726
Vi ønsker å bli deres “fastlege” for hunden, og knytte en god og nær relasjon ved dere. Ta kontakt med oss på 55 24 21 44 eller mail: kontakt.dyreklinikk@myrbo.no for bestilling av vaksinasjon/ chip eller kontroll. Vi setter omsorg med dyrene i fokus, og er sertifisert klinikk av DNV.
Hi! Can you explain to me ***WHAT is the DIFFERENCE between: Klinisk Undersøkelse -og- Helsekontroll ??
Also, can you tell me what your prices are for:
1) ØRMEKUR
2) VAKSINATION: DHPPi
3) ID-Merking med CHIP
Also -could you email to me your homepage article “HAR DU ANSKAFFET DET VALP ??” -I am unable to print this page out and would like to 🙂
Thanx -Have a GREAT SUMMER!! 😉