Maine Coon- Den største rasekatt

En Maine Coon legges merke til, og er med sine 6-11 kg den største rasekatt som finnes. Størrelsen og gemytt gir en nesten følelsen av å møte på et større kattedyr. Ukens pasient på Myrbø Dyreklinikk er Didrik, en 2 år gammel hannkatt av denne flotte rasen. Han tok både venterom og ansatte med storm med sin sjarmerende og rolige fremtreden. Hos oss ble han sommerfin med kloklipp og pelsstell. 

Vurderer du å anskaffe deg katt? Vi har samlet noen fakta, både sagnomsuste og dokumenterte som vi håper dere vil like: 

Didrik- 2 år gammen Maine Coon

 

Visste du at Maine Coon stammer helt tilbake til 1800- tallet? Opprinnelig fra Nordøst USA. Som med mange andre raser, verserer det myter og historier rundt dens opphav, fra skipskatt til en vaskebjørn- krysning.

 

Fakta om Maine Coon

Maine Coon ble på 1800- tallet kalt “the Maine Cat” etter staten Maine.  Rasen har et grasiøst utseende- Hodets snute og hakeparti er velutviklet og formen samt kattens ører minner om Gaupe. Kroppen er lang og muskuløs, potene er store og halen er et imponerende syn. Katterasen er langhåret, såkalt semilang med noen individuelle variasjoner. Enkelte Maine Coon har løveliknende manke rundt halsen.  Rasen elsker å leke med vann og tipper gjerne vannskåler( Dess mer søl, dess bedre…pass på …) 

En Maine Coon katt utvikles langsomt og er ikke ferdig utvokst før i fire-femårsalderen. Hunnene pleier å veie omkring 4–6 kg, og hannene 6–9 kg. Det finnes også større eksemplarer- Ekstreme hanner kan veie opp mot 16 kg. og måle mer enn 120 cm fra nesetippen til haletuppen. Ikke så merkelig vi får følelsen av et noe større kattedyr i møtet med denne fantastiske rasen?

  • Vekt: 6-11 kg ( men kan bli større)
  • Pelstype: Semilang med over og underpels
  • Farge: Godkjent i alle ulike faregetyper
  • Spesielle kjennetegn: Kattens hale like lang som kroppen, spesiell kvitrelyd
  • Forkjærlighet for vann
  • Passer i en aktiv familie med andre dyr og barn
  • Meget tålmodig og lærevillig

 

Atferd/ Gemytt

Dette er en rolig og meget intelligent katt som trives i menneskelig selskap. Katten er meget snill mot barn, men samtidig selvstendig. Den liker ikke å ligge på fanget hele dagen( men kommer gjerne for kos om den får bestemme selv..) Rasen er kjent for sitt stødige gemytt, og kalles ” den milde kjempen” En tålmodig og lærevillig katt, som kan lære seg mange morsomme triks med rett fokus. Katten er også kjent for sine sjarmerende lyder- en helt spesiell kvitrelyd i møte med mennesker og andre katter. 

 

Pelsstell

En semilanghåret katt krever pelsstell. Med både over og underpels som er fin i strukturen, kreves det både børsting og bading for å vedlikeholde pelsen. Les våre tips til pelsstell for mer veiledning-  Tips til pelsstell. Det finnes også fine produkter som mykgjør pelsen og forenkler arbeidet. Kontakt oss gjerne for veiledning. 

 

En sagnomsust opprinnelse av rasen- Maine coon

En av historiene, som er en biologisk umulighet, forteller om en katt som levde i villmarken i staten Maine. Katten parret seg med en vaskebjørn, og dermed fikk rasen den buskete halen, mønsteret og sin forkjærlighet for vann. Dette kan være forklaringen på navnet den har i dag. «Coon» er slang for «racoon», og er det engelske ordet for vaskebjørn.

En annen historie om rasens opprinnelse, sier at en skipskaptein ved navn Coon bragte den første katten til USA og Maine. En tredje sier at rasen stammer fra seks av Marie Antoinettes katter, som ble sendt i forveien til Maine da hun planla å flykte fra Frankrike under den franske revolusjon.

 

I dag vet man at rasen oppstod ved parringer mellom korthårede huskatter som allerede fantes i USA og langhårede katter som hadde blitt bragt over Atlanteren. Dette kan ha vært “Angora-katter”som ble bragt til New England av sjømenn, eller langhårede katter bragt til «Vinland» av vikinger. De kalde vintrene i New England gjorde at rasen, ved naturlig utvelgelse, utviklet seg til en stor katt med tykk, vannavstøtende pels. Maine Coons nærmeste slekning er derfor huskattene i disse statene. Rasen er også  beslektet med Norsk Skogkatt og Sibirkatt, som i likhet med Maine Coon er naturraser. 

Den opprinnelige, norrøne skogkatten er altså stamfar til både vår Norske Skogkatt og Maine Coon. Lapinskis forskning bekrefter dette. I 2008 benyttet han DNA til å forske på hvordan de forskjellige katteraser og huskatter er i slekt. Bildet viser nært slektsskap til vår egne norske skogskatt. 

Lipinski- slektsskapsfunn med DNA tester

 

Maine Coon  ble først vist på en utstilling i Boston i januar 1878, og vant sitt første katteshow 8. mai 1895.  Rasen mistet noe av interessen da den eksotiske Perser kom til USA mot slutten av 1800- tallet. 

Cosey- Vinner av USAS første katteshow i 1895

 

De første kattene kom til Sverige i 1986. I 1994 ble det første kullet registrert i Norge. Idag er rasen den største i Norge med over 1000 registrerte kattunger årlig ( kilde- Wikipedia) I 1998 ble det opprettet en norsk klubb for Maine Coon som heter Maine Coonringen. Nettsidene har god informasjon om både katterasen, utstillinger og oppdrettere. Ønsker du å anskaffe deg en slik katt? Se deres nettsider for mer informasjon. 

Kilde: Dyrebar, www.mainecoons.no,m Wikipedia, Veterinær, Maine Coon ringen

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*