Menneskemat hunden din ikke må spise

Førjulstiden er her, en hyggelig tid med ekstra kos, og da må vel kjæledyrene våre også få smake litt av vår snacks?  Mye av det vi selv tenker på som kos, kan være direkte farlig for hunden. Her er oversikt over verstingene. 

Menneskemat hunden din ikke må spise 

Druer/Rosiner
Druer og rosiner kan være giftige for hunder, selv om vi ikke helt vet hvorfor. Alle inntak er potensielt alvorlig, så her må dere styre unna. Ved inntak av små mengder, er det påvist nyresvikt:

  • Druer: 19.6 gram/kilo. (3-5 druer per kilo hundevekt.)
  • Rosiner: 2,8 gram/kilo. (5 rosiner pr. kilo hundevekt.)

Macadamianøtter
Macademianøtter, valnøtter og andre fete nøttetyper er farlig. Det er ikke helt klart hvorfor, men det er observert forgiftningssymptomer etter inntak av kun 2 gram/kg. Det tilsvarer kun 1 nøtt, så her gjelder det å styre unna!

Løk
Engangsinntak på mer enn 0,5 % løk av kroppsvekt kan gi reaksjoner. Dette gjelder også blomsterløk. Japanske hunderaser er mer sensitive for forgiftning. (0,5 % løk av kroppsvekt, tilsvarer 50 gram løk for en 10 kilos hund.)

Mørk sjokolade og kakao er kjempefarlig for hunden din!

Sjokolade/kakao
Sjokolade inneholder stoffet teobromin som er giftig for hunder. 20 mg/kg kan gi lett forgiftning. 40-50 mg/kg en alvorlig forgiftning. 60 mg/kg kan gi alvorlig forgiftning med kramper og 100-250 mg/kg er faktisk potensielt dødelig for hundene våre.
Melkesjokolade inneholder 1,2 mg/g, mens mørk sjokolade har innhold på hele 5-8 mg/g. Kakaopulver 12 mg/g. En hund på 10 kg kan altså bli forgiftet av å spise en stor plate melkesjokolade. Mørk sjokolade inneholder mer teobromin enn lys. Dess mørkere sjokolade, dess mer giftig. Unngå sjokolade! 

Xylitol
Brukes som søtningsstoff og finnes i ulike legemidler, sukkerfri tyggegummi og pastiller. Xylitol gir rask stigning i insulinnivået og deretter hypoglykemi. Hypoglykemi er for lavt blodsukker. Flere rapporter viser også at xylitol kan gi leverskade hos hund. Det er risiko for lavt blodsukker ved mer enn 0,1 g/kg, og risiko for leverskade ved mer enn 0,5 g/kg. En bit tyggegummi inneholder 0,9 g Xylitol. Vi hadde en episode der en hund på utstilling fant en pose med sukkerfri tyggegummi og ble meget syk. På grunn av rask behandling, gikk det heldigvis bra med hunden. Men dette kunne fått et fatalt utfall. Xylitol er livsfarlig for hunden din. 

Avokado er giftig

Avokado
Avokadoens stein, bark og blader inneholder et giftstoff som heter persin. Dette kan gi oppkast og diarè hos hunder.

Melkeprodukter
Hunder har ikke enzymet laktase som bryter ned melkesukkeret laktose. Dette kan gi diarè eller andre mageproblemer, og det er derfor lurt å avstå fra alle typer melkeprodukter.

 

Se også oversikten til VG Klikk her

Vi ønsker deg og kjæledyret ditt en trygg og koselig julehøytid. 

Myrbo-dyreklinik- ny logo

Print Friendly, PDF & Email
Share on Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*