Menneskemat hunder IKKE kan spise

I disse juletider tenker en gjerne at hundene også må få litt ekstrasnacks. Visste du at det er mange ting som vi mennesker spiser, som hundene ikke kan spise? Se vår oversikt: 

Druer/Rosiner
Vi vet ikke hva som er årsaken til at druer og rosiner kan være giftige for hunder. Antakelser går på at det kan være muggsopp, pesticider, tungmetaller eller mykotoksiner som kan være årsaken.  Alle inntak er potensielt alvorlig, og laveste mengde druer som har gitt nyresvikt er 19.6 gram/kilo, altså 3-5 druer per hundekilo. Laveste mengde rosiner som har gitt nyresvikt er 2,8 gram/kilo, alså kun 5 rosiner pr. hundekilo.

Macadamianøtter
Spesielt valnøtter og andre fete nøttetyper, er farlige for hunden. Nøtter vil aldri en hund finne på å spise ute i naturen, men kamuflert i konfekt og godsaker, kan det være det likevel frister. Det er ikke helt klart hvorfor slike nøtter er giftige for hunder, men det er observert forgiftningssymptomer etter inntak av kun 2 gram/kg. Det tilsvarer kun 1 nøtt.

Løk
Engangsinntak på mer enn 0,5 % løk av kroppsvekt kan gi reaksjoner. Dette tilsvarer 50 gram løk for en 10 kilos hund. Japanske hunderaser er mer sensitive for forgiftning.

Sjokolade/kakao
Sjokolade inneholder stoffet teobromin som er giftig for hunder. 20 mg/kg kan gi lett forgiftning. 40-50 mg/kg en alvorlig forgiftning. 60 mg/kg kan gi alvorlig forgiftning med kramper og 100-250 mg/kg er faktisk potensielt dødelig for hundene våre.
Melkesjokolade inneholder 1,2 mg/g, mens mørk sjokolade har innhold på hele 5-8 mg/g. Kakaopulver 12 mg/g. En hund på 10 kg kan altså bli forgiftet av å spise en stor plate melkesjokolade. Unngå sjokolade – spesielt av den mørke sorten!

Xylitol
Brukes som søtningsstoff og finnes i ulike legemidler, sukkerfri tyggegummi og pastiller. Xylitol gir rask stigning i insulinnivået og deretter hypoglykemi. Hpoglykemi er for lavt blodsukker. Flere rapporter viser også at xylitol kan gi leverskade hos hund. Det er risiko for lavt blodsukker ved mer enn 0,1 g/kg, og risiko for leverskade ved mer enn 0,5 gkg. En bit tyggegummi inneholder 0,9 g Xylitol.

Avokado
Avokadoens stein, bark og blader inneholder et giftstoff som heter persin. Dette kan gi oppkast og diarè hos hunder.

Melkeprodukter
Hunder har ikke enzymet laktase som bryter ned melkesukkeret laktose. De kan derfor få diarè eller andre typer av mageproblemer ved inntak av melkeprodukter.

Se også oversikten til VG Klikk her

Vi ønsker deg og kjæledyret ditt en trygg høytid

 

Myrbo-dyreklinik- ny logo

Print Friendly, PDF & Email
Share on Facebook

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*