
Gradestokken går ned, og vi går snart mot vinter. Vi tar på oss varme klær for å ikke fryse, men det kan ikke katten din gjøre. Katter er et tropisk dyr og tåler ikke kulde. Vi har derfor laget en sjekkliste som kan hjelpe med å sikre katten din mot frost og kulde. Ta forhåndsregler slik at din firbeinte venn ikke fryser og får skader.
Visste du at selv utekatter med tykk pels fryser i kulden?
Katter flest trives utendørs, også når det er frost og kaldt. Gi de lov til å være ute, men gi de mulighet til å varme seg/ ikke la de være utendørs lenge. Dersom det er mulig, så anbefaler vi å legge til rette for at katten selv kan regulere inne/ utetid. En hel arbeidsdag eller en hel natt ute i sprengkulde kan gi store problemer og skader. Vær obs og ta hensyn.
Når er det kaldt ?
Hva som er for kaldt for pusen din, varierer med rase, helse, alder, vær/vind , luftfuktighet og hvor vant katten din er til kulde. I verste fall kan for mye utetid i sterk kulde føre til at katten blir nedkjølt og pådrar seg frostskader. Vær på den sikre siden. La katten kun være korte økter utendørs.
Tegn på nedkjøling: Skjelving, apatisk oppførsel og stive muskler. Dersom du er usikker på om katten din er i en slik tilstand- kontakt veterinær.
Hvordan sikre katten din mot kulde
- Skaff deg katteluke. Dette gjør at katten kan regulere temperaturen selv, slik vi mennesker gjør. Idag finnes gode katteluker med chipavlesing. Den åpner kun for din katt, og er en smart investering.
- Anskaff et lunt utested: Dersom det ikke er mulig å ha en katteluke, må dere sørge for at katten har et lunt og tørt sted. Lag et slikt tilholdssted om det ikke finnes naturlig. Sett det på et rolig sted – gjerne litt opp fra bakken.( Katter liker å ha oversikt)
Hvordan lage tilholdssted:
- Kjøp en oppbevaringsboks av plast hos et byggevarehus.
- Skjær hull på kortsiden som katten din kan bruke som inngang/utgang.
- Dekk bunnen med kuldeisolerende materiale, for eksempel halm eller høy.
- Ikke benytt papir og tepper. Det trekker til seg fuktighet og er dårligere egnet. Har du tepper/ papir, må utestedet sjekkes hyppig.
Viktige tips:
- Tilgang på vann: Når vannet fryser utendørs, er det utrolig viktig at katten din har tilgang på friskt vann. Husk å sjekke at vannet i skålen ikke er frosset. Skift hyppig og unngå metallskåler. Metall kan føre til at tungen fryser fast på det nedkjølte metallet.
- Kattedo i frostperioder? Dersom katten vegrer seg mot å gå ut i kulden, kan det være smart å opprette kattedo innendørs i kuldeperioder. Pass også på katten din nær åpne ildsteder. Katter søker til varmen og trives godt foran peisen.
- Økt mengde fôr: Katten trenger mer fôr og proteiner når det er kaldt. En gammel og syk katt vil også slite mer i kulden enn et ungt og sprekt individ.
- Sjekk jevnlig: Se over katten jevnlig for å sikre at den ikke har pådratt seg frostskader. Kroppsdeler som ører, poter, hale og kjønnsorganer blir lettere frostskadet enn andre deler. Dersom slike skader oppdages, må du ikke forsøke å gni katten varm. Dette kan ødelegge huden. Kontakt veterinær om du er usikker.
- Dersom katten din er kald, ta den innendørs og varm den sakte. Pakk pusen inn i tepper og håndklær. Tørk pelsen dersom den er våt, og gi den masse omsorg.
- Undersøk potene ofte. Saltet som strøs ute på glatte veier er ikke behagelig for dyrepoter. Vask labbene for å unngå at saltet setter seg og gjør skade.
- Husk å ID- merke katten din slik at den kan spores dersom den søker tilflukt hjemme hos noen andre.
Ta vare på kjæledyret ditt, og ha en flott vintersesong 🙂
Kontakt oss gjerne på 55 24 21 44 ved spørsmål
Omsorg for dyrene i fokus
Kilde: Mattilsynet
Leave a Reply