
Katter er ekstremt renslige dyr, men selv den flinkeste pus kan trenge litt hjelp med stellet. Stell styrker også båndet mellom kjæledyret ditt og deg- innfør det som fast kosestund. Godt stell vil forhindre irriterende hårfloker og en får fjernet dødt hår etter hvert. I røytetiden er dette særs viktig, Regelmessig pelsstell gir dessuten en ren og sunn pels, samt forhindrer hårballdannelse. Det er også en fin anledning til å sjekke pusen for flått og andre endringer i kropp og pels.
Stell av pels skal være lystbetont- sørg for å foreta børstingen når katten er avslappet. Bruk korte økter i starten, og forleng gradvis tiden slik at katten blir vant til lengre stell. Gi ikke opp selv om du merker på katten at den ikke liker å bli kjemmet. Forsøk når pusen sover eller ligger i kneet ditt og innfør børsting som kos. Du kan også forsøke når du kommer hjem fra skole eller jobb. Da er katten glad for å se deg, og tillater gjerne mer.
Å forbinde pelsstellet med noe positivt og fint er essensielt for å lykkes. De første gangene kan du eventuelt gre med hendene, for deretter å gradvis gå over til børste eller kam. Ta det i et tempo pusen din finner seg i. Husk at dere skal gjennomføre denne vanen i en årrekke.
Hvor ofte?
Er katten din langhåret, bør den børstes daglig. Har katten din kort hår, holder det med ukentlig pelstell og sjekk.
Hva trenger du?
Det finnes utallige børster spesielt designet for langhårete katter, et minstekrav er å benytte en god børste samt kam. En kattebørste skal helst være av naturlig materiale. Nylonbørster har en tendens til å lade pelsen med statisk elektrisitet. Bruk heller ikke en stålkam med skarpe kanter, men kjøp en med runde kanter. Korthårede kan benytte gummibørste.
Børsting
De fleste katter elsker å bli børstet, og om pelsen ikke er altfor flokete, er 5-15 minutter nok. Undersøk pelsen grundig før start. Den skal være blank og fin, og “falle” tilbake på plass om du klapper mothårs. Det skal ikke være ujevnheter i huden, hårløse flekker eller tegn på lopper eller lus.
Langhårete katter kan av og til få matt pels. Dersom du oppdager floker og hårknuter, vil du måtte ta deg tid til mer forsiktig og tålmodig børsting. Tips : Hold på pelsen under floken for å forhindre lugging mens du børster. Er katten din uregjerlig, kan du kontakte dyreklinikken for profesjonell hjelp og veiledning.
Fremgangsmåte:
1: Bruk en kam, karde, FURminator eller børste og gre gjennom hele pelsen.
2: Bruk en gummi eller massasjebørste for å fjerne løse hår.
NB- Vær forsiktig rundt brystet og magen- pus er som regel mest følsom her.
3: Er der mye floker? Prøv med litt talkumpulver før du gyver løs på floken med en karde.
4: For å få pelsen glatt og skinnende, kan du avslutte børstingen med å stryke over katten med en bit semsket skinn surret i hånden.
5: Er det ikke mulig å løse opp flokene? Ta kontakt med dyreklinikken for evt. klipp
Dersom pus må klippes hos dyreklinikken
Hvor mye vi klipper varierer. Noen katter har kun få floker som må fjernes, mens andre katter, og spesielt langhårede, kan ha problemer med store floker som innbefatter mer eller mindre hele pelsen. Da kan det være et godt alternativ å foreta en “løveklipp” Dette betyr at vi klipper pusen kort på mage og rygg, mens pelsen på hode, hale og ben beholdes. Noen katter sitter i ro under pelsklipp, men de fleste trenger litt sedasjon for å bli stelt. Dette gjør at katten sover under stellet, og vi får klippet all pels som er nødvendig på en rask og effektiv måte, uten å stresse katten din.
Husk at store floker og sammentovet pels er smertefullt. I tillegg til at det lugger hver gang katten beveger seg, vil dragning i pelsen og veldig tett pels inn til huden kunne føre til sår og kløe. Selv om katter er renslige dyr og har pelsstell som en viktig del av sin normaladferd, er det umulig for å selv ordne pels som er for tovete. Da må du gi katten din hjelp eller oppsøk hjelp hos oss før det gir smerter.
For frisering og klipp uten sedasjon, benytter vi vår samarbeidspartner Pelz. Ta kontakt på telefon 976 20 973 for mer informasjon.
Bading av katten
Katter har naturlig vannavstøtende fettstoffer i hud og pels, og trenger ikke å vaskes med mindre de er skikkelig skitten. Iblant er det derimot nødvendig, en handling som normalt sett vekker motstand. Forbered deg og gjør alt klart for å få dette til på best mulig måte. Husk at katten må ha fortrolighet til deg. Hold den med rolig og stødig hand og vær forberedt på eventuelle rømningsforsøk.
En medhjelper som kan assistere er også en god hjelp. Bruk en mild sjampo spesielt tilpasset katt, og plasser flasken ved siden av en romslig balje, håndfat, oppvaskkum eller badekar som er fylt opp med 5 CM dypt vann på en temperatur mellom 37-38 grader. Ikke ha kaldere vann, da katters kroppstemperatur er høyere enn hos mennesker.
1: Fukt pelsen på en forsiktig måte med en kopp eller flanell. Ikke hell direkte på katttens hode eller prøv å overmanne den.
2: Gni deretter shampoo forsiktig inn i pelsen, og vær spesielt nøye med området rundt ansikt, ører og øyne.
3: Skyll pelsen nøye da rester av shampooen kan irritere huden. Benytter du et bevegelig dusjhode for å skylle, hold det nærme kroppen for å minimalisere lyd og spruting.
4: Tørk katten så godt du kan, gjerne med varme håndklær. Pass også på at katten holder seg på en varm og trekkfri plass til pelsen er helt tørr. Noen katter tolererer hårføner, men vær uhyre forsiktig med det! NB- Slipp IKKE ut en katt med våt pels på vinterstid.
Tørrbad
En tørrshampoo for katter kan pleie pelsen. Hvite katter kan også bruke uparfymert babytalk eller potetmel, mens finknust kattesand passer utmerket til brune eller røde katter. Påse bare at katten ikke inhalerer eller svelger det du sjamponerer med. Sorte katter kan få et “kli-bad”- Kli fås kjøpt i helsekostbutikk eller på supermarked, og varmes deretter i ovnen til 37-38 grader. Gni det deretter inn i pelsen. Etter badet med valgt tørrsjampo, børstes pelsen ren.
Ønsker du å bestille time til løveklipp i sedasjon, eller har andre spørsmål rundt stell og pleie av din hund eller katt? Ta kontakt med oss på kontakt.dyreklinikk@myrbo.no eller ring 55 24 21 44. Vi tilbyr også ulike typer oljer, pleieoprodukter og fôr spesielt tilpasset pelsrike kjæledyr.
Omsorg med dyrene i fokus
Kilde: Hills, Agria, og Apotek 1
Hei.
Vi har en 4 måned gammel hun/katt.
Jeg trenger å stelle henne, hva er prisene for å stelle ?
en skikkelig bad og stelle klorene.
Heisann! Vi driver dessverre ikke med den typen stell som du beskriver. Vi kan klippe klør og klippe floker i pelsen, men hvis hun skal ha seg et skikkelig bad må du nok kontakte noen andre 🙂