Høsttips fra veterinæren

Innsendt til høstkonkurranse. Bilde tatt av Juliane Seime

Høsten er her, en årstid med fantastiske farger i naturen og herlige turer ute i skog og mark. Det er også store variasjoner i vær og temperatur som gjør det lurt å ta noen forhåndsregler. Er det noe du bør være spesielt oppmerksom på?  Les våre tips fra veterinæren: 

Generelle tips fra veterinæren

Sopp:   

Enkelte sopptyper kan være giftig for hunden. Sopp er tungt fordøyelig og kan være rotten, og selv ufarlige typer kan gi symptomer. Det er derfor viktig å passe på hva den gomler i seg på tur i skog og mark. Dersom uhellet er ute, vil hunden din ofte kaste opp soppen den har spist. Ta vare på soppen, ring Giftsentralen eller nærmeste/vakthavende veterinær og send navnet/bilde av soppen.

I felleskatalogen (den til dyr) finnes et kapittel om forgiftninger, med masse nyttig informasjon om forskjellige mulige soppforgiftninger. Her er også en rask oversikt over sopptyper og behandling/ klinisk respons: Veterinærkatalogen.

 

Røytetiden

Tenk om man fant opp en behandlingsform som stoppet all røyting? Men det kan man ikke, og røyteperioder har en funksjon da dyrene skifter mellom sommer og vinterpels. DEt er derfor to røyteperioder i året.  Vanlig røyting varer ca 1 måned. Noen hunder “smårøyter” istedet litt hele året. Det finnes noen tips som kan minske røytingen. For å unngå problemer med unormal røyting:

  1. Gi fôr av høy kvalitet som hunden/katten tåler godt.
  2.  Innvollsorm kan forverre røyting: sjekk med veterinær om behov for ormekur.
  3.  Ekstra tilskudd av umettete fettsyrer og B – vitaminer kan hjelpe under røytetiden.
  4. Eventuelt kan B – vitamintilskudd gis som injeksjon hos veterinær.
  5.  Ta en sjekk hos veterinær om ingenting hjelper, da røyting kan ha årsak i et annet underliggende. 

Høstværet

Regntiden er kommet og det gir større fare for hud – og pelsproblemer, når kjæledyret blir våt kontinuerlig. For å unngå problemer, kan du gjøre følgende:

  1. Tørk pelsen når den har blitt våt. Hundeblåser blåser store mengder romtemperert luft som en “omvendt støvsuger”, og kan være en god ide, dersom du eier en stor pelshund som Newfoundlandshund eller liknende. ( se her for mer info)
  2.  Kle på regntøy, men vær opmerksom på at hunden din kan bli tett og varm under regntøyet også, noe som igjen kan gi hud og pelsproblemer. 
  3. Børste pelsen grundig for å unngå floking. Våt pels floker lettere, så dette er viktig å gjøre ofte.
  4. Klipp pelsen “praktisk kort” 
  5. Gre ut gammel og løs pels. Vær grundig og gjør deette ofte. Løs pels kan irritere huden.
  6. Bruk ekstra stor paraply og la hunden gå under paraplyen. 

Det du IKKE skal gjøre, er å la være å gå på tur…. Høsten er også en nydelig tid på tur. 

Tularemi (harepest)

Det er den siste tiden blitt påvist tularemi hos harer i Oppland. Forekomst av harepest hos hund, kan øke i sesonger der bakterien er vanlig hos gnagere. Infeksjonen kan også overføres fra dyr til mennesker. Selv om kjæledyr og husdyr regnes som relativt lite mottagelige, kan de smittes ved fangst/spising av smågnagere, eller i drikkevann. Dette kan føre til utvikling av forbigående symptomer på sykdom som feber og opphørt matlyst, normalt av få dagers varighet. Les mer om forebyggelse av drikkevann på Helse Norge

Jakt

Går du tur i fjell og skog – IKKE gå i veien for jegere….. Det er lurt med refleks på seg selv og dyrene. Hvis du ferdes i jakt-terreng og hunden liker å grave etter “godsaker” – pass på at den ikke graver opp slakte-avfall fra hjortejakten. Er hunden din med på jakt? Les våre tips til jakthunder 

Naturlig “parfyme”

Hjortens brunsttid er her og for hunder som liker å rulle seg i sølen, kan den finne ut at hjorte-brunstlukta er verdens beste parfyme…. Det kan derfor være lurt å enten være føre var og legge turen i god avstand fra slike plasser, eller legge inn en ekstra svømmetur på vei hjem og ha hundesjampo klar når dere kommer hjem.

Flått?

Selv om sommeren er slutt, så fortsetter flått-sesongen. Sesongen beregnes i Norge fra april til november, eller så lenge det er over 4 – 5 grader.  Vestlandet som har det mildt lenge, kan derfor ha lengre flåttsesong. Fortsett derfor med flåttbit-forebyggende tiltak fram til frosten kommer.

Stive ledd

Katt: Gikt eller artrose er svært vanlig hos eldre katter. Et vanlig atferdsproblem som kan indikere dette, er dersom katten din har problemer med å komme seg inn igjennom katteluken, eller ved problemer med å klatre høyt i trær. Tror du katten din har problemer, bør veterinær kontaktes for å gjøre en utredning og evt. sette igang medisinske tiltak. 

Hund: De aller fleste hunder får artrose når de blir gammel men også unge hunder kan få dette. Dette utvikles gradvis, og kan derfor være vanskelig å oppdage. Røntgen gir svar på dette. Noen er ikke plaget i særlig grad, og andre kan få god effekt av leddfor eller Cartrophen-sprøyte-kur. Har hunden din fått Cartrophen før, kan det være lurt å gi et påfyll før vinteren. Er du usikker på om hunden din kan være plaget, eller ønsker flere tips til forebygging? Les mer her.  Kontakt veterinær for undersøkelse og sjekk dette før vinteren kommer. 

 

Dagens gladnyhet: Når høstregnet er her og gradestokken er rundt 10, er siste huggormen gått i hi…..

 

Ha en flott høstsesong videre og send oss gjerne fine turbilder av dere. 

 

Hilsen Team Myrbø

Print Friendly, PDF & Email
Share on Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*