7 beste tips for jakthunder

Høsten er på vei, og med høstlige farger kommer også jaktsesongen. For jakthunder er dette en morsom tid, men også meget krevende. Vi på Myrbø Dyreklinikk har flotte jakthunder som kunder i og utenfor Bergen. Les våre 7 beste tips, og ha en flott jaktsesong:

 

1: Hunden må være i god fysisk form

Å jakte er en fysisk anstrengelse for hunden. Det er derfor viktig å trene opp hunden i forkant av sesongen. Er hunden rustet for raske løp over en hel uke? Uten trening kan hunden få belastningsskader og strekk. Husk på å trene i ulent terreng.

 

2: Helsesjekk

Sjekk hunden din ved å presse nedover langs ryggraden, samt strekke og bøye alle ledd. Se etter tegn til smerte. Sjekk også poter og klør, samt tenner og tannkjøtt. Det er viktig at hunden er helt frisk før dere reiser, har hele poteputer og klipte klør. Vi anbefaler en helsesjekk med kiropraktorbehandling både før og etter jakten. Vi har kiropraktor hos oss, og ønsker dere velkommen inn.

3: Potesokker

Unngå rifter og sår i hundens poter, ta med potesokker. Du kan også kjøpe Lanolinsalve på apoteket, og smøre dette godt inn på hundens poter før dere reiser ut. Butikken vår på tunet har også ulike typer av potesalve/potevoks som kan benyttes for å forebygge såre poter. Salven kan også benyttes under tredeputene om hunden din har vært uheldig å fått sprekker/ sår hud.

 

‘4: Turmat- Lettfordøyelig mat med høy energi.

Jakthunder har økt energibehov, og kan få dårligere appetitt. Vi anbefaler høyenergifôr tilpasset jakthunder. Dette finnes bla. i små hermetikkbokser som er lette å ha med i sekken når hunden trenger ekstra tilskudd. Ha gjerne også med elektrolytt-pulver som blandes med vann og gis ved diare  for  å opprettholde normal væskebalanse.

 

5: Utstyr og Førstehjelpsskrin:

  • «Snille tarmbakterier» som gis ved diare
  •  Smertestillende til hund (reseptbelagt, gis bare etter samråd med veterinær)
  •  Bandasjemateriell: Kompress, bomull, bandasje (helst elastisk, gjerne selvlimende), evt noe kraftigere bandasje til bruk som støttebandasje.
  •  Desinfeksjonsvæske (Klorhexidin)
  •  Fysiologisk saltvann /øyebadevann til skylling av sår/øyne
  •  Pinsett til å plukke grus ut av sår
  •  Saks
  •  Huggormtabletter (kan også brukes ved insektsstikk eller kraftig allergisk reaksjon, men bare etter samråd med veterinær)
  •  Sårsalve (Visste du at Zinksalve hjelper ved gnagsår?)
  •  Flåttfjerner
  •  Godt underlag + varmedekke
  •  Rikelig med drikke
  •  Høyenergifôr/elektrolyttpulver
  • Går hunden fast på medisiner, har sykdom eller plage fra tidligere? Husk å medbringe dens faste medisin, og kontakt veterinær om noe forverres under jakten.

 

6: Sykdommer

Høyaktive hunder har også større risiko for å påføre seg enkelte plager og sykdommer. Vi har derfor satt sammen en liten oversikt over sykdommer som kan ramme jakthunder:
Klokapselskader

  • Symptomer: Ikke alltid enkelt å oppdage selve skaden, men tegn på ømhet, vond lukt, blødning, halting, økt slikking av klo, klo i feil vinkel eller mangler.
  • Hva skal dere gjøre: Enkle sprekker og mindre skader kan håndteres av dere. Viktig å unngå slikking. Benytt pustende potesokk. Ved moderat eller alvorlig skade på klokapsel, kontakt veterinær. Unnlatt behandling kan føre til infeksjon. En infeksjon kan i verste fall spres til blodbanen og bli veldig alvorlig. Tommelfingerregel: Er du i tvil – kontakt oss.

– Oppkast og/eller diaré

  • Symptomer: Dersom hunden spiser bedervet mat, noe giftig, fremmedlegemer eller overspiser, kan oppkast og/eller diare oppstå.
  • Hva skal dere gjøre: Følg med på allmenntillstanden. Forsøk å gi fiskeboller og kokt ris i små og hyppige porsjoner( ikke ordinært fòr). Kontakt oss for egnet oppskrift. Er du usikker? Ta med hunden til oss for undersøkelse og behandling.
  • I tillegg til diett, kan dere gi «snille tarmbakterier» (f.eks. Canikur Pro) eller fòrtilskudd.

Korsbåndsskader

  • Symptomer: Halthet som plutselig oppstår. Hunden vil ofte ikke tråkke på beinet. Strekker på ene bakbeinet når den sitter. OBS: Dersom hunden har korsbåndproblemer over tid, kan dette være mindre synlig. Disse er ofte veldig haltende etter hvile, for så å normalisere gangen etter en stund.
  • Hva skal dere gjøre: Se hvordan gangen på hunden er, og kontakt veterinær. Uten rask behandling, kan det oppstå betennelse og slitasjeskader i kneleddet.

korsbånd skade

Ledd/Leddbånd/knokler som skades/ knekkes

  • Symptomer: Halting, evt hevelse, lokal ømhet, misfarget hud og/eller unormal bevegelighet.
  • Hva kan dere gjøre: Så lenge hunden kan stå på foten, er det som regel ikke noe brudd. Tillater hunden at du beveger/ kjenner på det vonde området, kan en avvente noen dager( dog må det tillates uten at hunden må anstrenge seg) Eventuelt kan smertestillende gis. Er hunden ikke bedre iløpet av 3 dager, eller er du i tvil? Kontakt veterinær.

Kennelhoste

  • Symptomer: Oppstår som regel 5-10 dager etter smitte. Høres ut som hunden din har satt fast noe i halsen. Tørrhoste, brekninger uten å kaste opp( kan komme litt slim) Hoster litt ved klemming på luftrør, nedsatt apetitt og kan være slapp. Dette er inkludert i vaksinasjonsprogrammet. Men selv om dere har fulgt dette, samt tatt årlig revaksinering, kan hunden få kennelhoste. Dog i “lett grad” som ofte går over av seg selv.
  • Hva skal dere gjøre: Hold hunden unna andre hunder – dette er svært smittsomt. Ved antydning til symptomer på lungebetennelse, eller dersom hunden ikke virker bedre i løpet av tre dager – kontakt veterinær.  Hunder kan hoste i flere uker, men så lenge almenntillstand og apetitt er god, er der som regel ingen fare. Slilmløsende middel( Bisolvon) kan kjøpes reseptfritt på apoteket, men vi anbefaler ikke at dere starter med Bisolvon uten å ha vært i kontakt med veterinær.

Harepest

  • Symptomer: Feber, nedsatt apetitt, dehydrert, ømhet i buken, sløvhet, hvite flekker og/eller sår på tungen. Symptomene oppstår som regel 1-10 dager etter smitte.
  • Hva skal dere gjøre: For å være sikker, må antistoffer og blodprøve tas. Hunder med milde symptomer blir ofte frisk av seg selv i løpet av få dager. Noen ganger er antibiotika nødvendig. Prognosene er veldig gode ved behandling. Det er sjeldent et problem for hunden, men kan smitte mennesker.

Boris big

Jaktødem / Væske i lungene

Hunder som stresser mye og er veldig ivrige er ekstra utsatt, samt utrente hunder som plutselig får tung fysisk aktivitet. Er dette først påvist, bør hunden fritas for jakt/hard fysisk aktivitet i fremtiden. Tilstanden er trolig arvelig.

  • Symptomer: Oppstår innen 30 minutter etter at fysisk aktivitet er avsluttet( som regel), og varer mellom 3 timer til 2 dager uten behandling. Hunden virker mer sliten, puster raskere enn normalt samt hoster/ brekker seg uten at noe kommer opp.
  • Hva skal dere gjøre: Veterinær bør alltid kontaktes. Dersom symptomer er milde, kan eneste behandling være å holde hunden i ro. Men det er viktig å utrede om ødem skyldes hard fysisk aktivitet, eller andre underliggende årsaker. Behandlingsform: vanndrivende medikamenter.

Vannhale

  • Symptomer: Oppstår som regel plutselig, der innerste del av hale holdes rett bakover mens resten holdes nedover. Øm ved halerot/ bakerste del av rygg. Logrer ikke, nedstemt og vegrer seg for å sitte. Problemer med å gjøre fra seg, ustø. Tisper kan også ha problemer med å tisse.
  • Hva skal dere gjøre: Tilstanden går som oftest over av seg selv, og det er viktig at hunden får ligge i ro – tørt og varmt. Unngå bad og dusj til alle symptomer er borte. Tilstanden er ofte smertefull og hunden trenger smertestillende/ betennelsesdempende medikamenter. Kontakt veterinær for klinisk undersøkelse og for å utelukke prolaps etc.

Konjunktivitt

  • Symptomer: Kjennetegnes av folikler/ liknende kviser på bakside av det tredje øyelokk. Hos valper/ unge hunder er dette ganske vanlig, og de fleste vokser det av  seg.
  • Hva skal dere gjøre: Ta kontakt med dyreklinikken for å finne årsaken. Dersom det skyldes vind/ sand i øyne, kan det være nok å skylle øynene i noen dager. Andre tilfellerv kan trenge øyedråper med antibiotika.

– Huggormbitt

Sesongen er på hell, men det er aldri umulig å møte på huggorm. Kontakt alltid veterinær ved bitt. Les mer om symptomer og behandling samt fakta om huggorm HER

Sårskader/potekutt/bittsår

  • Hva skal dere gjøre: 1: Stopp eventuell blødning, 2: Unngå slikking/kloring, 3: Hold området rent og tørt. 4: Unngå for mye bevegelse i området og unngå anstrengelser de første 3-5 dager. 5: Rens godt med Klorhexidin da bittsår som oftest er infisert. Dersom såret er større en 1 CM: Kontakt veterinær. Vær obs på faren for underliggende vevskader( sener, ledd, bukhule, brysthule) – Et lite sår i huden, kan skjule større skader i vevet under. Er du i tvil – kontakt veterinær.

 

Våteksem

  • Symptomer: Kalles også for “hot spot” og sees som fuktige og pussfylte sår i huden. De klør og er vonde for hunden din. Det skyldes ikke at hunden er våt i huden, men at en betennelse er oppstått. En utløsende årsak som et innsektsstikk, et rift eller utslett kan sette igang sykdomsforløpet.
  • Hva skal dere gjøre: Kontakt veterinær. Våteksem er som oftest svært smertefullt, og bedøvelse er gjerne nødvendig for å få behandle området. I tillegg setters hunden på smertebehandling og evt annen nødvendig medisint.

-Ørebetennelse

  • Symptomer: Merk deg lukten i hunden din sitt øre. Ved betennelse er denne lukten endret, og tar du betennelsen på lukten, kan dette oppdages tidlig. Gjør det gjerne til en vane å lukte mot dyrets øre daglig for å være obs på forandringer. Andre symptomer: Øret henger litt, hodet er litt på skakke, hunden rister på hodet, er borti med labben ofte, hunden gnir hodet bortover mot gulv/ teppe.
  • Hva skal dere gjøre: Kontakt veterinær da klinisk undersøkelse er nødvendig for å finne årsaken til betennelsen. Valg av behandling avgjøres etter å ha kartlagt dette. Les mer HER

Passregler

 

7: I etterkant: Ormekur

Hunden spiser gjerne slaktavfall, snegler, fugler og liknende. De kan derfor lett smittes av innvollsorm og vi anbefaler ormekur etter at jaktturen er ferdig.

 

 

 

Da gjenstår det bare å ønske alle våre to og firbeinte jaktvenner en flott og trygg jaktsesong. Kontakt oss gjerne om dere har spørsmål, eller trenger å bestille en sjekk: 55 24 21 44, eller send inn din bestilling HER

 

jaktbilde- shutterstock

 

 

 

 

Annet: Informasjon om jaktsesongen- Lover og regler:

Informasjon om jaktsesong

Forskrift om jakt av hjortevilt Hordaland

Oversikt over jaktsesong og lovverk 

Myrbo-dyreklinik- ny logo

Omsorg Med Dyrene i Fokus

Print Friendly, PDF & Email
Share on Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*